Min endometrios (känsliga läsare varnas)

Posted in Let's Talk

När man inte har en äkta brasa så får man improvisera och göra det mysigt ändå!

Hela den här helgen har jag inte mått bra fysiskt, alls. Jag kände nämligen när jag var påväg hem i fredags att jag hade riktigt ont i magen och i ländryggen, så jag hade på rumpvärmaren och lutade mig bakåt när jag körde för att lindra då jag inte hade några värktabletter. Kan ni förstå paniken när den smärtan som får en att vilja spy kommer och man kör i 110 km/h med ungefär 1 1/2 timme kvar tills man är hemma.. För er som då undrar så har jag inte endometrios i den formen att jag inte kan bli gravid eller att organ slagits ut, utan jag behandlas för det då man kunde känna av lite blåsor bakom min livmoder. Tro mig det gjorde ont när hon tog tag i allt och lyfte och grejade.. om man har skräck för gynekologen så kanske jag inte hjälper men usch vad det gjorde ont!

Men som behandling äter jag en medicin som satt min livmoder och mina äggstockar i en s.k. konstgjord klimakteriet som gör att jag inte släpper ut ägg och får mens vilket skapar mer blåsor och jag blöder ur de redan befintliga blåsorna, något som förklarar den hemska smärtan jag jämt har i ländryggen då det är där de är. Däremot så slår då endometriosen igenom ibland och jag får genomblödningar. Då börjar det med liten smärta som när man har mens i vanliga fall och den ökar samtidigt som proveran (medicinen) försöker slå tillbaka så att jag inte ska blöda. Så det är som ett inbördeskrig där inne och imorse kom smällen. Blod och min ”normala” mensvärk och vi har inget smärtstillande. När jag får min vanliga otroligt smärtsamma mensvärk får jag dessutom migrän så imorse fick Filip se mig nästan spy över en sked gröt då jag mådde så dåligt. Älsklingen cyklade då till affären och köpte det åt mig så att jag skulle orka med dagen.. Det blev bättre framåt 14 någon gång och jag blev tvungen att springa själv ner till affärerna och köpa skydd för inte nog med att min värk kom så kom också blodet och det klarar inte bara papper av (som sagt, känsliga läsare har varnats) utan det behövs riktigt starkare åtgärder.

Nu har jag haft värmekudden på, ätit soppa och tvättat, städat, strykt Filips kläder och håller på att baka lussekatter samt bloggar. Det blev ändå en produktiv dag idag! Trots att den startade med ett riktigt helvete.. usch vad jag inte längtar efter när jag hoppar av proveran och kommer tillbaka till att ha den smärtan i nästan alla dagar i månaden.. Man blir verkligen bortskämd nu när man inte har blod eller smärta med den här behandlingen! För min vanliga menscykel är först ont i en vecka innan mensen kommer, sen 7-8 dagar när jag blöder (har de största tampongerna som jag byter varannan timme hela veckan så ni förstår mängden) under mensen sen ungefär en vecka till efter mensen samt tre dagar runt ägglossningen. Så det blir ca 3-4 dagar som jag går runt utan smärta varje månad, om jag har tur för jag har oregelbunden blödning så ibland kan den vara i två veckor så då har jag konstant smärta hela tiden. Och om det är någon av er som läser nu som känner igen er så uppmanar jag er att söka hjälp, för om det är endometrios kan den skapa blodcystor som kan förstöra i livmodern, äggstockarna eller äggledarna så man blir infertil samt att man kan få inre blödningar som kan få inre organen att sluta fungera. Det är med andra ord väldigt farligt och viktigt att kolla upp, vad jag läst så har var 10:e kvinna i Sverige detta helvete som mig och det är säkert många fler som känner igen sig är jag helt säker på. Kolla alltid en gång för mycket än en gång för lite, som min mamma alltid sagt.