Q&A: Studera på distans

Posted in Okategoriserade

Q: Hur är det att studera på distans?

Hur många träffar har ni?

Hur gör man tentor?

Har du några tips?

A: Hej!! Vad kul att du funderar på att börja studera distans, jag vet bara hur det är att studera mitt program vid mitt universitet. Så kan tyvärr bara svara för det.. Men jag har träffar ungefär en gång i månaden/varannan månad och då i tre-fem dagar ca, varierar från kurs till kurs. Jag trivs väldigt bra med att studera såhär, känns skönt att kunna jobba om man vill och att kunna stanna hemma i pyjamas hela dagen om man vill. Detta beror också på vilken kurs man läser för nu i december ska jag läsa en kurs där vi har seminarium och föreläsningar varje dag, dock bara en om dagen så man kan ta sovmorgon och göra annat! Men i vissa kurser har man en i veckan knappt och då blir det väldigt mycket eget arbete vilket ger tid till att jobba om man känner för det. Det ska komma någon hemtenta, vilket är att man lämnar in en text från datorn hemifrån, men vi har mest haft salstentor på platsen där man bor. Då kan man fråga närmsta vuxenutbildning ifall man får skriva där och oftast tar de lite betalt för att det tar tid från de att sitta och hålla vakt, och vissa har gratis men det beror helt på vart man bor!

Tips från mig skulle nog vara att man ska lägga upp ett eget schema med hur och vad man ska plugga, jag brukar göra månads-, vecko- och dagsscheman så jag har koll på allt som ska in och när. Då slipper man stressa dagen innan. Dessutom kollar jag alltid upp kommande kurs så jag har koll på böcker och allt sånt redan innan kursen startat och slipper sitta där dag 1 utan böcker som allt för många i min klass tex gör. Mår dåligt åt de när de inte kan läsa ikapp nästan för det går undan när en kurs väl startat. Jag fick väldigt många omtentor i början för hade inte fått in studietekniken men nu hade jag två parallelltentor från två kurser jag läste i början av hösten. Och nu satt jag två veckor innan och kollade gamla tentor och vad som skulle kunna komma med och läste lite varje dag från då samt 10 timmar dagen innan och läste massor. Slutade med ena tentan godkänd och den andra väl godkänd, så mitt tips till tentor är att verkligen lägga ner tid på att studera. Sitt och verkligen gräv ner dig för du tjänar på det så mycket mer än att läsa en timme dagen innan. Jag lovar!!

Sen såklart är mitt bästa tips att anteckna ALLT för du förstår saker bättre när du läser en gång till och har anteckningar på vad lärarna sa bredvid sin powerpoint, där finns bara stödord och de babblar ju på hur länge som helst och säger saker som är bra att veta. Mitt sista tips är att försök få alla kurser att bli roliga och se samband i hur de kommer komma till användning sen, då kommer det gå enklare att lära sig. Undrar ni något mer får ni jättegärna fråga på!!